Obtenció de biodièsel a partir de triglicèrids i acetat de metil
Avui en dia els biocombustibles estan molt de moda, i per tant s’estan estudiant diferents rutes per poder-ne produir. Una d’aquestes vies que s’estudia per poder produir biodièsel és obtenir-ne a partir de triglicèrids (present als olis) i acetat de metil (com a acceptor d’electrons). Aquest reacció és catalitzada per enzim, lipasa (Novzym 435), que actua com a biocatalitzador. Tradicionalment el biodièsel s’obtenia per la transesterificació d’aquest triglicèrids amb alguns alcohols i catalitzats en medis àcids o bàsics, quan és va canviar el catalitzador per la lipasa, és va veure que alguns alcohols, com ara el metanol, actuaven com a inactivadors de l’enzim, per la qual cosa és va canviar per acetat de metil, i és va comprovar que producte d’aquesta reacció no afectes l’activitat específica de la lipasa.
Desprès de fer l’estudi cinètic i determinar experimentalment la velocitat de reacció d’aquesta reacció, van concloure que la cinètica no era tan sencilla com en un principi és pensava, i no es va poder estudiar seguint un model Ping Pong Bi Bi, per inhibició competitiva per substrat ja que apareixien tres reaccions reversibles en el procés.
En aquesta gràfica s’observa com canvia la velocitat inical de reacció tenint en compte la concentració d’acetat de metil, s’observa una tendència creixent fins aproximadament una mica menys de 2 mol/l d’acetat de metil, i a partir d’aquest punt una tendència decreixent, per això s’aconsella treballar en concentracions petites.
I finalment en aquesta gràfica és mostra la producció de biodièsel (quadrat) en funció del temps, així com el consum dels reactius i l’aparició de subproductes.Aquest article m’ha semblat interessant ja que relaciona dos dels conceptes que hem vist en aquesta assignatura, així com són els biocombustibles i els enzims, com podem utilitzar un enzim per fer una reacció molt específica. Cal a dir que l’avantatge de produir biodièsel amb un enzim és que els enzims són molt específics i ataquen substrats concrets que nosaltres escollim, en canvi si es volgués fer aquesta mateixa reacció per un mètode químic seria gairebé impossible, ja que no reaccionaria de forma tan específica.
La pàgina de on he tret d’article és:
Un cop més s'ha de plantejar els metodes i a canvi de que s'està fent biodiesel. I es que de tot el diesel que conumeixes, una molt petita part només probé del biodiesel, entre un 5 i un 15% la majoria. I només amb aquesta petita fracció, ja es converteix en un dels elements de la crisi alimentaria del moment. La crescuda dels preus dels aliments, en occident s'ha produit per l'augment del preu del petroli, dacord, peró en països pobres, molta gent ha trobat que cada cop és menys accessible els aliments bàsics, perquè es ben en gran part per fer aquest biodiesel. Cal hipotecar una gran part de la humanitat per aixó? Siguem sincers, el valor afegit que se li dona en convertir el blat de moro en gasofa és massa temptador...
ResponderEliminar