domingo, 26 de abril de 2009

Un grup de científics anul•len l'enzim de la ceba que fa plorar

Es tracta d’una noticia que va sortir en premsa fa un temps on explica que uns científics provinents de Nova Zelanda i el Japó han aconseguit anul·lar l'enzim que produeix la reacció en l'ull humà. És a dir, han deixat sense efecte la substància que, quan tallem la ceba, provoca la irritació dels lacrimals i ens fan plorar.

Pel que es veu la resta de la ceba es manté igual. És a dir, la mida, el color i, sobretot, el gust, no canvien. Fins i tot, el responsable del projecte ha assegurat que "es podria millorar", cosa que podria fer el mètode més interessant.

El projecte va arrencar l'any 2002 després que científics japonesos van localitzar l'enzim responsable de les llàgrimes. Això sí, tot i que la tècnica ja és una realitat, els experts asseguren que no es podrà comercialitzar fins d'aquí a deu o quinze anys. Es a dir que caldrà aguantar les llàgrimes unes temporades més... però almenys sabem que tard o d’hora arribarà la solució i ens permetrà pelar una ceba sense poder dir que es una de les tasques més penoses de la cuina.

2 comentarios:

  1. Amb aquesta notícia queda clar que l'aplicació de la biotecnologia s'està implantant en molts àmbits i que és capaç de canviar processos industrials, solucionar o alleugerir malalties, així com fer-nos més fàcil moltes de les tasques que fem durant el dia a dia.

    L'escrit desperta curiositat però no trobo que sigui necessari voler eliminar l'enzim responsable de la irritació dels lacrimals. Fins ara la gent estava adaptada i acostumada a la situació que provoca el ratllar una ceba, així que aquest descobriment el veig com un caprici que beneficia a la cuina i fa màs fàcil la manipulació de cebes.

    Les facilitats que aporta la biotencologia són moltíssimes però tampoc hem de voler-ho canviar tot, hi ha coses que ja estan bé com són.

    ResponderEliminar
  2. Jo crec que tot el que signifiqui millorar la calitat de vida de les persones sense perjudicar-ne d'altres ha de ser benvigut. En aquest cas, sembla evident que no hi ha cap tipus de repercució negativa en modificar determinats aspectes de la constitució humana per ha anular les conseqüències negatives de perlar una ceba...

    De fet els humans han superat ja gairebé totes les defenses que de forma natural han desenvolupat tant vegetals com animals. És a dir, si la ceba conte certs productes químics que fan plorar, en la seva composició, és molt provable que es utilitzi com a una mesura defensiva als depredadros, tal i com podrien ser les punxes d'una determinada fulla. La realitat és que els humans poc o gens els i afecten aquestes mesrures per a no consumir-los, i per tant, les repercusions negatives (encara que lleus) sobre el cos humà, careixen de sentit.

    Per tant, tornem al principi, qualsevol mesura que no perjudiqui a tercers ha de ser benviguda. Segons la meva opinió.

    ResponderEliminar